Somethings in life you'll never forget


Jeg sa joher om dagen at jeg skulle fortelle hvordan turen var i konsentrasjonleirene. Vet at det er mange skoler i Norge som har vært der, men dette er min historie.
Dagen vi reiste husker jeg ikke, men det var den siste uka i sommeferien. Vi fikk ikke lov til å reise i skoletiden.
Det første vi gjorde var å ta buss til København og ta båt hele nattan til Polen. Da vi kom fram på morgen husker jeg det var sol og varmt. Vi satte oss på bussen igjen og dro videre til krakow. Vi var ikke fremme før 21 på kvelden og vi fikk servert ekkel mat. Sausen var serriøst refleks grønn  ( vi levde på mcern hele uka) romma på de første hotellet i krakow var drit fint. Jeg sov sammen en venninne og vi hadde STORT rom bare for oss to. Det var deilig. Vi løp jo så klart ut av romma og var på andre rom som vi IKKE fikk lov til. Jeg og venninnen min sovna inne på et annet rom en natt og vi fikk døds mye kjeft. haha

! Dagen etter så dro vi til Birkenau. Husker jeg var super trøtt den dagen og var spent på turen. Da vi kom fram så vi bare murbyggninger. Vi fikk utdelt slags radior og headsett for vi ble guida rundt av en engelsk guid. Vi fikk se inni i byggningene og fengslene og piggjerder. Helt ubeskrivelig. Etterhvert kom vi inn det rommet der det var hår, hår som de hadde barbert av de stakkars menneskene. Jeg lover dere, det luktet. Luktet vondt! Det var drit trist også! Etter det så fikk vi se bager, det sto navn på de. Det var rart å tenke på at mest sannsynlig så var navnet på de bagene borte for alltid. Vi så også skoa de hadde. Det var ikke lett. Og vi fikk også se hvor mye de hadde tatt med seg, kjeler, kamer osv. De trudde jo bare de skulle flytte! De lagde jo også tepper av håret dems, det fikk vi også se! Fangedraktene fikk vi se. Alt var heavy shit!

Etter det dro vi til Auchwish. Regner med at de fleste har hørt om det. Det første vi så var piggjerder og et gamelt jernbarnespor. Før vi gikk av bussen husker jeg vi fikk høre at det var like stort som 16 store fotballbaner! Vi fikk se doene de hadde gått på, byggningene de hadde sovet i, vi fikk se rester av kasskamrene, så gamle utsiktstårn og dere vet den høye byggnignen du ser på filmer oppi der var jeg og du så ut over hele. Ikke rart at ingen klarte å rømme. Det verste med alt å være der var å gå ned togsporene. Tanken på at uskyldige mennesker ble ført ned der, er helt vilt. Når du er der, er alt uvirkelig og vilt. Du klarer ikke å forestille deg det liksom. Etter vi var ferdig der fikk vi velge om vi ville dra tilbake til hotellet eller dra til et stort badeland. Jeg gjorde det, og det var sykt stort. Vi måtte skaffe oss selv skyss tilbake til hotellet og taxien kosta 10 slotti eller noe og det er 20 kr i norske, 20 kr!  

Dagen etter var vi i Krakow by, for en vakker by! og så mye bra shopping. Skulle ønske jeg hadde fått sett litt mer, fikk bl.a annet ikke vært i kirken der. :( Det var kjempe varmt den dagen så vi kjøpte oss iskald drikke og det var sinsykt godt. En kompis av meg tok tatto på rompa og greier, så haha! Alt er billig der, du blir nesten sjokka hver gang. Vi var der dagen etterpå også men da regna det! Vi dro derretter videre til et annet hotell i polen der vi ikke fikk lov til å gå ut av hotellet enn gang for det var så farlig. Vi kjørte buss gjennom et strøk jeg husket å sett før, det var nemlig fra en film jeg husket bygningene. Jeg har sett så utrolig mange filmer fra 2 vk. Husker ikke hvor mange enn gang! Vi gjorde omtrent det samme på hotellet der.

Dagen etter så dro vi til Tyskland, først så var vi Sachsenhausen. Der satt vi inne i et hus der noen som mente på at alt det som skjedde skjedde ikke så de prøvde å tenne på det. Forfedre av en jeg kjenner satt der inne.. Vi fikk rund tur der også og husker vi så en greie der de dro bein , armer gud vet hva i alle retninger ja helt du de døde osv.. vi så også rester av et gammelt bygning der fangene hadde blitt sendt for "undersøkelse" der hadde de bedt de å stå inntil en vegg, men det som var med den veggen var at det var et lite hull og bak der sto det en og skøyt.. Skjønner ikke hvordan de klarte det!  Noe jeg glemte overnfor, var også i saltgruvene i Polen, men kan skrive om det en annen gang!  'Vi fikk også se et sted der de hadde skjært av f.eks.tattoveringer og lagd lampeskjermer. De hadde også syd i sammen noen og de hadde skjært de opp og sjekket. Vi fikk også se fangehull.. Etter vi var der dro vi til et lite søtt hotell i Tyskland der vi var i en natt. For å si det sånn det første hotellet var det absolutt beste, var jo basseng og greier.  Jeg husker ikke hvilke dager vi var hvor men vi var også i Berlin en liten tur og prisene der var mye høyere der enn i Polen for å si det sånn. Vi fikk se Berlinermuren. 

Den siste konsentrasjonsleiren vi var i, var Ravensbuck. Det var kvinneleiren. Der ble det gråting fra alle kanter. Først begynte det med å guide vår fortalte om babyer , hva som skjedde med de. Hvis du vil vite kan du søke på nettet, alt er forferdelig! Da grå vi jentene iallefall. Vi fikk vite at de sa at det ikke var lov med mensen, og heldig for fangene så fikk de såpass lite næring at de mista det alle som en. Guiden vår fortalte at ho ene som hadde vært der, hadde ikke dusja på TO år! Vi fikk se rester av dusjene. Så fikk vi høre historier. En historie var at det var en gutt som mista bamsen sin mens han holdt moren i hånden og som alle barn gikk han tiilbake til bamsen sin, og det endte med at vokteren slo han i hjelp med geveret mens moren så på! 

her er da bamsen..

Den gangen der ble kvinnen tvunget til å løpe nakken mens en SS-offiser sto uten for å skøyt og hadde de ikke blitt skutt måtte de løpe fram og tilbake helt de var skutt. Tenk for en forferdelig følelse.. 

Det var da alle leirene jeg har vært i. Jeg gråt som sagt mest i Ravensbruk og vi la roser på vannet og hadde et minuttsstillhet etter det dro vi til båten som skulle frakte oss til Sverige. Det var godt og litt trist å komme hjem. Det ble veldig mye drama på turen og mye tull så ja. 


Birkenau

Birkenau

Krakow

Berlin

Sacsenhauen

SacsenhausenGamle dusjen..

 

Hva tenker du?

 

Juliane

 

8 kommentarer

linnixii

14.09.2011 kl.16:31

kjempefin blogg. håper du vil kommentere tilbake<3

nike free

14.09.2011 kl.16:35

Nice blogg!

Billig nike shox sko,Nike Free Run sko,nike max sko,nike shox r4,nike shox nz,100% autentisk Nike Shox sko, gratis frakt, credit card patment,100% safe trade!3-5 dager ankomst!Her må vi ha din favoritt sko!

Maria Michelsen

14.09.2011 kl.16:38

så fin blogg :D

-Ida

14.09.2011 kl.16:53

Uff..Fint du skriver om det, så vi får litt innblikk :-)

Marianne

14.09.2011 kl.17:00

Hjelpes, du får meg til å grine her!

liv

14.09.2011 kl.17:03

Å herregud, så forferdelig! :(

♥ motelidenskap

14.09.2011 kl.17:26

høres helt forferdelig ut! :(

vi har om 1. og 2. VK på skolen nå. Er et prosjekt som går over hele året :/ Er forferdelig alt vi får vite, men vi skulle så gjerne ønske vi fikk dratt til tyskland og polen. Men det blir visst ikke noe på oss enda :(

Ida Henriette

06.10.2011 kl.08:20

Så fint du har skrevet om Polen-turen. Fikk frisket opp mange gamle minner fra vi var på tur i 10.klasse. Mange fine bilder her, også så så bra fortalt! :)Skriv en ny kommentarJeg er en jente på 21 år som bor i Moss men er egentlig fra Sarpsborg. Jeg jobber og bor med kjæresten min. På denne bloggen vil mine tanker og meninger komme, men også mine interesser sånn som mote, foto, hest og ting jeg brenner for

For kontakt:
julianeko_94@outlook.com
hits ♡ Design av Tonjemt ♡